Skoči na glavno vsebino

Zdrava šola

OŠ Idrija je članica Mreže zdravih šol Slovenije. Slovenska mreža zdravih šol se odziva na probleme v zvezi z zdravjem otrok in mladostnikov ter se usmerja k razvojnim programom za promocijo zdravja na telesnem, duševnem, socialnem in okoljskem področju tako za učence, učitelje in starše.

V preteklih letih smo se na OŠ Idrija v povezavi z vodjo šolske prehrane in delavci v šolski kuhinji posvečali  promociji uživanja sadja in zelenjave med učenci ter zmanjševanju količine zavržene hrane po malicah in kosilih. Odpadke smo zmanjšali skoraj za polovico ter navajali učence, da vzamejo le toliko hrane, kolikor je bodo pojedli. Spodbujali smo gibanje tako pri učencih kot učiteljih. Med drugim smo se uspešno vključili k akciji simbiozi giba ter telovadili in se gibali skupaj z več kot 100 starimi starši, nekateri učitelji pa so med poukom izvajali fit odmore. Za učence razredne stopnje je bil na hodniku ob petkih postavljen gibalni poligon. Za starše so bili v okviru roditeljskih sestankov ali drugih srečanj izvedena predavanja na temo gibanja pri otrocih, zdravih življenjskih navad (prehranjevanje) ter o vzgoji, postavljanju meja, odnosih z otroki in mladostniki.

V šolskem letu 2018/19 se nadaljuje večina že utečenih in uspešnih dejavnosti iz prejšnjih let, bolj poglobljeno pa se posvečamo duševnemu zdravju naših učencev. Nekateri učitelji v drugi in tretji triadi pri razrednih urah ali drugih dejavnostih (dnevi dejavnosti, tabori…) izvajajo delavnice iz priročnika 10 korakov do boljše samopodobe, za prijavljene učence v tretjem razredu pa potekajo delavnice Ti si zvezda svojega življenja.

Tim zdrave šole na OŠ Idrija sestavljajo Maja Bežek, Nada Božič, Jana Gregorač, Lidija Kacin, Erika Kavčič, Helena Mavri, Klavdija Pavšič Bajc, Alenka Peternelj, Zdenka Skrt, Tina Ferjančič, Branka Skrt, Nika Kompara.

Dostopnost