Skoči na glavno vsebino

Uporaba mobilnih naprav pri otrocih

10 razlogov, zakaj bi otrokom mlajšim od 12 let morali prepovedati uporabo mobilnih naprav

Objavljeno 07.04.2014

a

 

 

 

Foto: FreeDigitalPhotos.net/tungphoto

Otroci in mladostniki uporabljajo tehnologijo kar 4 do 5 krat več časa, kot je priporočeno, kar prinaša tudi resne in življenjsko nevarne posledice, ugotavljajo raziskave. 

Ameriško združenje pediatrov in Združenje kanadskih pediatrov ugotavljata, da otroci stari do dveh let ne bi smeli imeti stika s tehnologijo, pri otrocih starih od 3 do 5 let bi bilo uporabo potrebno omejiti na eno uro na dan, in pri otrocih starih od 6 do 18 let na 2 uri na dan.

Mobilne naprave (mobilni telefoni, tablični računalniki, elektronske igre) so izrazito vplivale na večjo dostopnost in uporabo tehnologije, predvsem med majhnimi otroki. Chris Rowan, delovna terapevtka na področju pediatrije tako svetuje, da bi morali prepovedati uporabo vseh mobilnih naprav otrokom, mlajšim od 12 let. V nadaljevanju vam  predstavljamo 10 razlogov, s katerimi utemeljuje prepoved uporabe omenjenih naprav med otroki.

 1. Hitra rast možganov

Možgani dojenčka od rojstva do starosti dveh let potrojijo svojo velikost in so v stanju hitrega razvoja še do 21. leta starosti (Christakis 2011). Zgodnji razvoj možganov je določen z dražljaji iz okolja oz. pomanjkanjem le teh. Pokazalo se je, da stimulacija razvijajočih možganov (kot posledica prekomerne uporabe tehnologije  -mobilni telefoni, internet, iPad, TV) vpliva na izvršilne sposobnosti in pomanjkanje pozornosti, kognitivno hitrost, motnje pri učenju, povečano impulzivnost in zmanjšano sposobnost samonadzora, npr. izbruhi jeze (Mali 2008, Pagini 2010).

 1. Upočasnitev razvoja

Uporaba tehnologije zmanjšuje gibanje, kar lahko povzroči upočasnitev razvoja. Eden od treh otrok vstopi v šolo z razvojno zamudo, kar negativno vpliva na pismenost in akademske dosežke (HELP EDI Maps 2013). Gibanje krepi pozornost in sposobnost učenja (Ratey 2008). Uporaba tehnologije med mlajšimi od 12 let je tako škodljiva za otrokov razvoj in učenje (Rowan 2010).

 1. Epidemija debelosti

Gledanje TV in igranje video iger povezujejo s povečano debelostjo (Tremblay 2005). Otroci, ki imajo v svojih sobah TV ali računalnik, imajo za 30 % večjo pojavnost debelosti (Feng 2011). Raziskave ugotavljajo, da je kar eden od štirih kanadskih in eden od treh ameriških otrok predebelih (Tremblay 2011). 30 % debelih otrok ima možnosti za razvoj sladkorne bolezni, prav tako pa imajo debele osebe večje tveganje za pojav zgodnjih kapi in srčnega infarkta, kar lahko močno skrajša življenjsko dobo (Center for Disease Control and Prevention 2010). Nekateri menijo, da je ravno debelost razlog, da bodo otroci 21. stoletja prva generacija, ko veliko otrok ne bo preživelo svojih staršev (Andrew Prentice, BBC News, 2002).

 1. Pomanjkanje spanja
  60% staršev ne nadzira uporabe tehnologije svojih otrok (Kaiser Foundation 2010). Tako kar 75% otrok, starih 9 in 10 let, primanjkuje spanca do te mere, da se to kaže tudi v izrazitem poslabšanju njihovih ocen (Boston College 2012).
 2. Duševne bolezni 

Prekomerna uporaba tehnologije se kaže kot vzročni dejavnik pri povečevanju stopnje depresije med otroki in tudi anksioznosti, motenj navezanosti, pomanjkanja pozornosti, avtizma, bipolarnih motenj, psihoz in problematičnega vedenja otrok (Bristol University 2010; Mentzoni 2011; Shin 2011; Liberatore 2011; Robinson 2008). V kanadski raziskavi so ugotovili, da ima eden od šestih otrok diagnosticirano duševno bolezen, od teh se veliko zdravi z nevarnimi psihotropnimi zdravili (Waddell 2007).

 1. Agresivnost

Nasilne medijske vsebine lahko spodbujajo agresivnosti pri otrocih (Anderson, 2007). Majhni otroci so bolj izpostavljeni večji pojavnosti fizičnega in spolnega nasilja v današnjih medijih. Igra “Grand Theft Auto V” prikazuje spolnost, umore, posilstva, mučenje in pohabljanje, prav tako kot mnogi filmi in televizijske oddaje. ZDA je kategorizirala medijsko nasilje kot javno zdravstveno tveganje zaradi vzročnega vpliva na agresivnost med otroki (Huesmann 2007). Mediji poročajo tudi o povečani uporabi sob za osamitev za otroke, ki kažejo nenadzorovano agresijo.

 1. Digitalna demenca

Velika količina in hitrost medijskih vsebin lahko vpliva na pomanjkanje pozornosti, zmanjšanje koncentracije in spomina (Christakisa 2004, Mali 2008). Otroci, ki se ne morejo zbrati, se ne morejo učiti.

 1. Odvisnost
  Bolj, kot se starši navezujejo na tehnologijo, bolj se odtujujejo od svojih otrok. Otroci, ki se čutijo odtujene od svojih staršev, lahko večjo vrednost pripisujejo napravam, kar lahko privede tudi do odvisnosti (Rowan 2010). Med otroki, starimi od 8 do 18 let, je eden izmed 11 otrok odvisnih od tehnologije (Gentile 2009).
 2. Emisije sevanja

V maju leta 2011 je Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) mobilne telefone (in druge brezžične naprave) zaradi emisij sevanja razvrstila v skupino 2B (možno rakotvorno) (WHO 2011). Health Canada je oktobra 2011 izdala opozorilo, ki navaja “Otroci so bolj občutljivi na vrsto dejavnikov kot odrasli, saj se njihovi možgani in imunski sistem šele razvija, zato ne moremo trditi, da so tveganja enaka za mlajše odrasle in otroke« (Globe in Mail 2011).

Na podlagi novih raziskav so sicer decembra 2013 na Univerzi v Torontu predlagali, da se mobilne naprave označijo z oznako 2A (verjetno rakotvorno).

 1. Neskladje
  Načini, kako je vzgoja in izobraževanje otrok prepletena s tehnologijo, niso trajnostni (Rowan 2010). Otroci so naša prihodnost, vendar pa po drugi strani ni prihodnosti za otroke, ki prekomerno uporabljajo tehnologijo. Tako je potreben in nujen celosten pristop za zmanjšanje uporabe tehnologije med otroki.

Smernice za uporabo tehnologije med otroki in mladostniki

Cris Rowan, delovna terapevtka na področju pediatrije, dr. Andrew Doan, nevroznanstvenik, Hilarie Cash, direktorica programa za zdravljenje odvisnosti od interneta reSTART, so s sodelovanjem Ameriškega združenja pediatrov in Združenja kanadskih pediatrov oblikovali naslednje smernice za uporabo tehnologije med otroki in mladostniki.

Glede na to, da ameriški in kanadski pediatri zavzemajo strogo stališče prepovedi uporabe mobilnih naprav med otroki, starimi do 12 let, članku nasprotujejo predvsem tisti, ki se ne strinjajo s popolno prepovedjo, temveč poudarjajo tudi pozitivno plat tehnologije. Kritiko članka si lahko v angleškem jeziku preberete tukaj in tukaj.

Vir: Huffingtonpost.

 

 

Dostopnost