Skoči na glavno vsebino

Med 23. in 25. julijem so se tri učenke izbirnega predmeta nemščina odpravile v Nemčijo, v lepo srednjeveško mesto Rothenburg ob der Tauber na Bavarskem. Tam so se udeležile slavnostne podelitve nagrad tekmovanja  Die Deutschen und ihre östlichen Nachbarn – Wir in Europa (Nemci in njihovi vzhodni sosedje – Mi v Evropi), ki ga vsako drugo leto razpisuje Ministrstvo za šolstvo nemške zvezne dežele Bavarska. Tema tokratnega tekmovanja je bila Evropa med Alpami in Jadranom – Slovenija – Odkrij raznolikost!

Pri izbirnem predmetu nemščina smo tako pod mentorstvom učiteljice nemščine, Urške Boškovič, preko celotnega šolskega leta 2023/24 izvajali različne aktivnosti na to temo in jih združili v eTwinning projekt Entdecke Slowenien (Odkrij Slovenijo), pri katerem smo sodelovali s partnersko šolo Zakladny Škola Přimda s Češke. Sodelovali smo tudi z Mittelschule Weitensfeld z avtrijske Koroške in OŠ Cerkno, ki sta skupaj ustvarili projekt Seit Jahrhunderten sind wir verbunden (Že stoletja smo povezani). Izmed več kot 4.500 udeležencev tekmovanja – dijakov in učencev zvezne dežele bavarske ter drugih srednje- in vzhodnoevropskih dežel – je komisija izbrala 20 najboljših prispevkov. Vse štiri šole smo prejele posebno nagrado v kategoriji Land und Leute (Dežela in ljudje) in bile tako povabljene na tridnevni zaključek tekmovanja na Bavarsko. 

Članek o tekmovanju in nagrajenih šolah so objavili na spletni strani Bavarskega ministrstva za šolstvo:

https://www.km.bayern.de/meldung/vereint-in-vielfalt-deutschland-und-slowenien-und-ihre-grenzenlose-freundschaft-4

O nas pa so pisali tudi na slovenskem konzulatu v Münchnu:

https://www.gov.si/novice/2024-07-31-mladi-iz-evrope-predstavili-slovenijo-in-njene-obicaje-ter-zgodovino/ 

Tako pa so svoje vtise strnile udeleženke:

Konec julija smo se tri učenke izbirnega predmeta nemščina skupaj z učiteljem odpeljale v majhno srednjeveško mestece na jugu Nemčije – Rothenburg ob der Tauber.  Tja smo se odpeljali z avtobusom, skupaj z vrstniki iz Cerknega in Weitensfelda v Avstriji, s katerimi smo sodelovali pri projektu. Ne glede na zgodnjo uro odhoda je vožnja potekala dokaj mirno. Ko smo po dolgih urah vožnje prispeli na cilj, smo šli najprej na kosilo, potem pa smo se že namestili v hostlu in pripravili razstavo o našem projektu v mestni hiši. Popoldan smo se odpravili na ogled mesta. Z vodičko smo se sprehodili po slikovitih ulicah, pri čemer nam je povedala cel kup zanimivosti. Ob vrnitvi v hostel smo se odpravile na vaje za predstavitev projekta k našim projektnim partnerjem iz Češke Přimde, saj nas je naslednji dan čakala predstavitev projektov na odru mestne hiše ter predstavitev obiskovalcem na panojih. Popoldan smo si ogledali muzej kriminala, ki je bil zelo zanimiv. Zvečer smo se udeležili še slavnostne podelitve nagrad, kjer smo prejele priznanje. Naslednji dan se je naše bivanje v hostlu zaključilo, vendar smo skupaj z vsemi sodelujočimi v projektu še posneli skupinsko fotografijo ter obiskali muzej na prostem. Čakala nas je še dolga vožnja nazaj proti domu. Čeprav so bili le trije dnevi, so bili res super in bi z veseljem šla še kdaj.

Petja Tončič Petkovšek, 8.b                

23. julija smo se jaz, Petja, Iza in učitelj Peter odpravile v Nemčijo. Ta dan smo se že ob pol treh ponoči dobili na avtobusni postaji. Z avtobusom smo se vozili kar devet ur. Vožnja je bila naporna, ampak takoj, ko smo prišli v Rothenburg ob der Tauber, smo na dolge pretekle ure vožnje pozabili, saj je bilo to mesto tako lepo. Odpravili smo se do hostla, kjer so nas čakali trije učenci češke partnerske šole in učiteljica. Šli smo na kosilo in se z njimi peš odpravili v center mesta do mestne hiše. Tam smo s skupnimi močmi postavili razstavo, nato pa šli v dvorano, kjer so nam povedali, kako bodo potekale aktivnosti te tri dni. Dan smo nadaljevali z ogledom mesta. Nato smo s češkimi učenci vadili za prireditev. Zaradi vseh zanimivosti je dan hitro minil.

Naslednje jutro smo že zgodaj odšli v mesto v mestno hišo, kjer so vsi udeleženci predstavili svoj projekt. Čakali smo in ko smo prišli na vrsto, smo se potrudili in se tudi odlično odrezali. Ko je bilo prireditve konec, smo se še malo sprehodili po mestu, ki je bilo zelo zanimivo, saj je srednjeveško. Popoldne smo si šli ogledati muzej mučilnih naprav. V njem je bilo zanimivo in tudi veliko smo se naučili. Večerjo smo imeli bolj zgodaj, ker je bila potem slavnostna prireditev, katere so se udeležili tudi častni gostje iz bavarskega ministrstva. Bolj proti koncu prireditve smo prejeli priznanje, ki smo ga bili zelo veseli. Ta dan se je končal s sprehodom po mestnem obzidju, ki je res dobro ohranjeno in je predstavljalo resno obrambo mesta.

Naslednji dan smo se zjutraj še vsi zbrali za skupno fotografijo in se odpravili proti muzeju na prostem. Tam smo si ogledali, kako je izgledala kmečka vas v srednjem veku. Po tem smo se odpravili na dolgo vožnjo domov.

Celotna izkušnja sodelovanja pri mednarodnih projektih se mi zdi zelo dobra, saj sodelujemo pri zelo zanimivih aktivnostih in spoznamo mnogo ljudi.

Sofia Skvarča Mohorič 8.a

 

23.7.2024 smo se v zgodnjih jutranjih urah odpravili z avtobusom iz Idrije. Osnovno šolo Idrija smo predstavljale Petja, Sofia in jaz. Na avtobusu so bili še trije učenci iz Osnovne šole Cerkno ter nekaj učiteljev spremljevalcev. Na poti smo pobrali še tri učenke iz Avstrije. Pot je minila hitro, vendar ne brez zapletov. Pokvaril se nam je namreč avtobus, zato je bilo potrebno popravilo akumulatorja. Ko smo prispeli, smo hitro pojedli kosilo, se prijavili v hostel, nastanili v sobe in kasneje odšli na ogled mesta. Hostel je bil zelo zanimiv, saj se nahaja v stavbi 500 let starega mlina na konjsko vprego in so v njem še ohranjene stare naprave tega mlina. Rothenburg je majhno srednjeveško mestece, ki mi je zelo všeč. Pred spanjem smo s skupino iz Češke še ponovili predstavitev za naslednji dan.

Naslednji dan smo se po zajtrku odpravili na generalko. Po generalki smo bili prosti, zato smo se odpravili v muzej kriminala. Obiskali smo nekaj trgovinic. Pregledale smo vse možne trgovine z otroškimi igračami in spominki. Po zgodnji večerji smo se vsi skupaj odpravili na glavno prireditev, ki je potekala v mestni hiši.

Prišel je dan, ko smo prelepo mestece morali zapustiti. Na poti nazaj smo se ustavili v muzeju na prostem. Bilo je zelo zanimivo. V muzeju na prostem so se pasle krave, koze in gosi. Uspelo se nam je tudi malce izgubiti, saj smo za vse skupaj potrebovali zemljevid, da smo se znašli.  Brez skrbi, našli smo pot do avtobusa. Na poti proti domu ni bilo posebnosti. V Idrijo pa smo prispeli nekaj pred polnočjo.

Bilo je zelo zanimivo in lepo. Lepo je bilo spoznati nove ljudi. Upam, da se bomo v prihodnje še lahko udeležili takih dogodkov.

 Iza Rejec 8.a

 

 

 

Fotografije: Rudi Merkl in arhiv OŠ Idrija

Dostopnost