Skoči na glavno vsebino

V četrtek, 4. aprila, smo učenci, ki obiskujemo izbirni predmet nemščina gostili mednarodno srečanje v okviru eTwinning projektov Entdecke Slowenien (Odkrij Slovenijo) ter Verborgene Schatze (Skriti zakladi). Na naši šoli so nas obiskali učenci in učitelji partnerskih šol iz Weitensfelda (Avstrija), Přimde (Češka) ter OŠ Cerkno.

Sestali smo se v šolski knjižnici, kjer smo jih pričakali z uvodnim programom ter malico. Imeli so priložnost poskusiti potico in ocvirkovico in se posladkati z drugimi dobrotami. Sledil je ogled muzeja v gradu Gewerkenegg, kjer smo lahko izvedeli kakšen je bil vpliv najdbe živega srebra na razvoj mesta in mnogo drugih zanimivosti. Po obisku muzeja smo se odpravili nazaj v šolo, kjer smo za kosilo jedli tradicionalno idrijsko jed, žlikrofi.  Siti in polni energije smo se razdelili v mešane skupine za lov na zaklad. Nato smo s pomočjo tablic raziskovali Idrijo. Iskali smo točke ter reševali naloge v aplikaciji Actionbound ter tako spoznavali kulturno, tehniško in naravno dediščino. Odkrili smo skrite in manj skrite zaklade, pa ne samo takšne, povezane z dediščino 500-letnega pridobivanja živega srebra, ampak tudi takšne, kot so znanje in izobrazba, zdravje, sodelovanje in prijateljstvo. Med drugim smo si ogledali kamšt, cerkev, realko, cerkev Sv. Trojice, Jašek Frančiške in se ustavili na vseh znamenitih točkah mesta.

Na ta lep, sončen dan smo dobili veliko izkušenj, saj smo se s sovrstniki morali pogovarjati v tujem jeziku, ki se ga učimo, sklenili pa smo tudi nova prijateljstva.

Lenča, 9.c, in Katja, 9.b

Dostopnost