Skoči na glavno vsebino

V počastitev Prešernovega dne smo organizirali drugo javno prireditev, ki je bila v sredo, 7. 2. 2018, v dvorani Glasbene šole Idrija. Naslov prireditve se je glasil Zvezdice prijateljstva.

Prireditev je bila izpeljana v sodelovanju Osnovne šole Idrija in Glasbene šole Idrija. Osnovna šola je poskrbela za besedni del prireditve, Glasbena šola pa za glasbeni del. V dopoldanskem času so si predstavo ogledali vsi učenci osnovne šole, zvečer pa je bila prireditev namenjena vsem krajanom občine Idrija.

V osnovni šoli nas povezuje izrek S PRIJATELJI DO ZNANJA, saj poskušamo pri učencih krepiti medsebojne odnose, medsebojno pomoč in razumevanje. Skušamo jih navajati, da je prijateljstvo tudi vrednota, ki je poleg družine druga najpomembnejša v življenju. V ta namen smo si za rdečo nit proslave izbrali prijateljstvo. Osrednja misel, s katero smo začeli in zaključili prireditev, je bila: »Prijatelji so kot zvezde. Čeprav jih včasih ne vidiš, veš, da so.« Na podlagi te misli, smo se odločili, da bo naslov prireditve Zvezdice prijateljstva. Za sceno smo izdelali zvezdice različnih velikosti, katerim smo narisali različne obraze (dekliške, fantovske, vesele, žalostne, začudene …).

Prireditev sta povezovali Alja Poljanšek in Žana Uršič.

Na začetku prireditve smo spregovorili nekaj besed o Francetu Prešernu, njegovih delih in o njegovem pomenu v slovenski kulturi. V uvodu smo najprej slišali slavnostno Zdravljico, ki jo je na trobento zaigral Jure Čibej. Prebrali smo tudi dve Prešernovi pesmi, ki govorita o prijateljstvu, in sicer celotno pesnitev Zdravljica ( recitatorki Nuša Makuc in Taja Sedej) in Gazele 7 (recitatorka Izza Strnad Kuduzović).

V nadaljevanju prireditve smo opozorili na to, da na Prešernov dan ne slavimo samo Franceta Prešerna, ampak tudi vse ostale pesnike, pisatelje in dramatike in vse ostale umetnike in kulturnike, ki so na kakršenkoli način pripomogli k temu, da Slovenci danes smo, da sploh obstajamo in da se danes sliši slovenska beseda.

V nadaljevanju se je vsebina nanašala na temo prijateljstva. V knjižnici smo pobrskali po literaturi in poiskali slovenske pesnike in pesnice, ki so pisali pesmi na temo prijateljstva. Učenci in učenke prve, druge in tretje triade (Karolina Volčina, Manca Ana Jesenko Žitnik, Lenča Kavčič, Neva Uršič, Anže Vončina, Tia Kacin, Neža Hvala, Matevž Kavčič, Tjan Bajc, Klara Petrovčič, Taja Sedej, Aljaž Vončina, Matevž Petrovčič in Artan Qenaj) so recitirali pesmi slovenskih avtorjev.

Med recitacijami so se z glasbenimi točkami predstavili učenci Glasbene šole Idrija: Leon Rudolf na klavirju, Jana Lapanja s kitaro, Lana Mohorič s citrami, Nuša Makuc s flavto, Jan Wahl s klarinetom, Lucija Kalan Bevk z violino, Katarina Lazar s saksofonom, Jure Čibej s trobento, Hana Pavšič in Nina Domnik na klavirju, Jaka Prezelj z violo in Lovro Skrt s petjem. Korepetitorji na klavirju so bili: David Trbižan, Elena Startseva-Somun, Katarina Brenčič, Teja Ličer Močnik in Arnim Ćorelić. Vsi učenci so izvajali skladbe slovenskih skladateljev in skladateljic.

Prireditev smo zaključili z mislimi o prijateljstvu in poudarili, da je pomembno, da si za prijatelje vzamemo čas.

Javna prireditev ob slovenskem kulturnem prazniku je bila letos drugič organizirana za vse občane Idrije. V šoli se trudimo, da pripravimo program in pripravimo učence na nastop, zato smo že drugič razočarani nad obiskom. Prav gotovo je številu obiskovalcev botrovalo tudi vreme, saj je na dan prireditve močno snežilo, ampak to žal ne more biti izgovor. V prihodnje bi si želeli, da bi se več občanov udeleževalo dogodkov in prireditev, ki so jim omogočene in so s tem tudi zgled mlajšim generacijam.

 Martina Kokelj

 

 

 

Dostopnost