Skoči na glavno vsebino

V četrtek 15. junija so OŠ Idrija obiskali otroci, ki obiskujejo dopolnilni pouk slovenščine v skupnostih Slovencev po Srbiji. Na obisk je prišlo 31 učencev iz različnih krajev Srbije (Subotica, Vršac, Novi Sad, Beograd, Kruševac, Niš) v starosti od 9 do 15 let. Spremljali so jih trije slovenski učitelji, ki v teh krajih poučujejo slovenščino za Slovence in njihove potomce. Za mrežo učiteljev in njihovo financiranje,  ki v šolskem letu 2016/17 izvajajo pouk v 17 državah v Evropi in Rusiji, skrbi Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport Republike Slovenije.

Gostujoči učenci so petkovo dopoldne preživeli v šoli, popoldan so se sprehodili do Divje ga jezera in si ogledali Idrijo. V soboto so šli na ogled Antonijevega rova in Mestnega muzeja, v popoldanskem času so si ogledali bolnico Franjo. Zadnji dan obiska pa so ga gostje preživeli s svojimi gostitelji. V popoldanskem času so ekskurzijo po Sloveniji nadaljevali v Novi Gorici, kjer bodo ostali do torka, v sredo si bodo ogledali še Ljubljano, nato pa se vrnili proti domu, v Srbijo.

V teh dneh skupnega druženja so se oblikovale nove, prijateljske vezi, ki se bodo zagotovo še nadaljevale. Vsi, gostje in gostitelji so se v teh dneh spoznali med seboj, spoznali so tudi različne načine življenja in običaje. Medvrstniška in medkulturna gibanja nas bogatijo in prav je, da z njimi spoznavamo že najmlajše. Zahvala vsem, posebej družinam gostiteljicam, ki so omogočile bivanje učencev iz Srbije.

Dostopnost