Skoči na glavno vsebino

Tudi letos smo se na OŠ Idrija pridružili Maratonu pisanja apelov – največjem dogodku na svetu ob mednarodnem dnevu človekovih pravic, ki ga obeležujemo 10. decembra.

Aktivnosti so potekale pri pouku Domovinske in državljanske kulture in etike, v podaljšanem bivanju in v oddelku PPVI. Učence so se dotaknile različne krivice ljudi in posameznikov. Izbrali so primere in napisali apele, ki jih bo  Amnesty International Slovenije poslala na različne vladne naslove. Učenci podaljšanega bivanja in učenci PPVI pa so izdelovali kartice za begunce.

Upamo, da bodo tudi letošnji apeli prinesli pozitivne spremembe in hkrati pripomogli k spoštovanju človekovih pravic po vsem svetu. Z majhnimi dejanji lahko storimo veliko in z nekaj besedami lahko spreminjamo življenja.

Naredili smo kartice za begunce. Kartice smo pobarvali. Narisali smo 100  kartic. Poslali jih bomo po pošti beguncem. Begunci se bodo lahko učili, kako se govori slovensko. Pogledali bodo kartice, prebrali in potem se bodo naučili besede. Begunci so ljudje, ki gredo na granico, na mejo. Hodijo peš in na meji so dali ograjo. Begunci tam sedijo in pijejo vodo. Begunci hodijo in so jezni, ker je vojna. Tudi otroci samo gledajo.  Tem otrokom ni lepo, ker morajo hoditi peš.  Begunci tudi jokajo, to sem videl pri dnevniku na televiziji. Na mejah je vojska in noče spustiti beguncev. Tam je tudi policija.
Ahmet Pjanić, PPVI 3

Dostopnost