Skoči na glavno vsebino

 

Učenci četrtih razredov OŠ Idrija so v tretjem tednu meseca januarja 2016 preživeli nekaj dni v COŠD na Vojskem . Ob športnih aktivnostih na snegu so spoznali tudi hišne ljubljenčke doma in se preizkusili v kuharskih veščinah.

Že od zaključka novoletnih počitnic so učenci četrtega razreda z nestrpnostjo pričakovali 20. januar, ko naj bi se odpravili v šolo v naravi. Do avtobusnega odhoda na Vojsko ob 12. 30 so v šoli potekale različne dejavnosti.

V telovadnici so učenci pod mentorstvom učitelja Petra Tončiča, učiteljice Špele Šemrl in dijakinje Sare  Sedej zagrizli v plezalne stene in se pomerili v šaljivih štafetnih igrah. V učilnici  pa jim  je o ustrezni opremi planinca in pravilih varne hoje v gore povedal mnogo zanimivega dolgoletni učitelj in mentor mladih planincev Nace Breitenberger. Gorski reševalec in vodnik psa reševalca Danilo Pavšič pa jim je predstavil delo in opremo gorskih reševalcev. Še posebej zanimivo se je zdelo  vsem  učencem to, da sta se s psičko Flo usposobila za reševanje ponesrečencev s pomočjo helikopterja.

Popoldan pa so si na zasneženem Vojskem učenci pripeli tekaške smuči ali se odpravili na zimski pohod. V četrtek in petek dopoldan so poleg aktivnosti na snegu pobliže spoznali še neobičajne prebivalce doma: ameriškega goža Borisa, legvana z imenom Gringo, želve rdečevratke, hrčke, mongolske puščavske podgane in čilske veverice- deguje.

Tudi ob večerih za domotožje ni bilo časa. Šaljive  družabne  igre  in domiselni  nastopi učencev so poskrbeli , da so večerne urice še prehitro minile. Med sobami  nekaterih sošolcev in sošolk pa so potovala tudi ljubezenska pisemca.

Zadnji večer je ostalo  še dovolj časa za pripravo sladkih zalogajčkov iz suhega sadja.

Kuharji doma so nas vse dni razvajali z okusno hrano, vsi delavci doma pa skrbeli za naše dobro počutje in poučne ter zanimive aktivnosti.

Velika večina učencev je v teh dneh prvič stala na tekaških smučeh, prvič preživela noč od doma  brez staršev in imela priložnost prevzeti skrb zase. Te prve izkušnje so vsi junaško prestali.

Učiteljice 4. razredov

video-Zimska šola v naravi na Vojskem

Dostopnost