KULTURNI DAN: Domači kraj
Zavratec je manjši kaj, vendar bogat s kulturno dediščino po zaslugi ljudi, ki imajo občutek za ohranjanje starih obrti, objektov, predmetov in običajev.Letošnji prvi kulturni dan smo posvetili spoznavanju domačega kraja.
Obiskali smo čebelarja Jožeta Lazarja, ki nam je razložil vse o čebelarstvu in razkazal svoj ročno poslikani čebeljnjak.
Dan smo nadaljevali z ogledom sušilnice sadja in kašče na Možinatovi domačiji. Učenci so si lahko ogledali, kako se suši sadje in kakšno bogastvo skriva s slamo krita kašča. Tu so si ogledali prostore (sobo, črno kuhinjo) in stare predmete v njih (ponk, babo, skrnijo, zibelko, …).
Zelo smo imeli srečo, da je v času našega kulturnega dne v Zavratcu tudi tradicionalno gorela oglarska kopa. Le-to je postavil Lojze Kogovšek. Pokazal in razložil nam je, kako deluje oglarska kopa. Ogledali smo si tudi oglarsko uto in pripomočke, ki se uporabljajo pri oglarjenju.
Tradicionalni slovenski zajtrk
V petek, 15. novembra 2013 smo prvo šolsko uro posvetili Tradicionalnemu slovenskemu zajtrku. V učilnici smo pripravili obloženo mizo z dobrotami iz lokalnega okolja. Učence smo tokrat postregle učiteljice z domačim mlekom, maslom, medom in kruhom. Med zajtrkom smo prijetno poklepetali in si vzeli čas eden za drugega. Zapeli smo tudi nekaj slovenskih ljudskih pesmi in po okusnem zajtrku izdelali plakat. Učenci so bili najbolj navdušeni nad domačim kruhom, ki ga je spekla gospa Štefka Kejžar iz Novakov.
Rudarska hiša
V začetku meseca novembra smo skupaj z učenci iz ONIS spoznali značilnosti idrijske rudarske hiše. Z vodičem smo si najprej ogledali hišo od zunaj, nato pa nam je predstavil še notranje prostore hiše in zelo zanimivo opremo in pripomočke, ki so jih uporabljali v preteklosti. Po ogledu smo odšli v osnovno šolo, kjer smo pod mentorstvom gospe Marinke Peršolja z ogljem narisali vsak svojo rudarsko hišo.
Ni zadetkov
Iskane strani ni mogoče najti. Poskusite z drugačnimi iskalnim nizom ali uporabite navigacijske menije.