Skoči na glavno vsebino

Zlati bralci, učenci 9. razreda, ki so vsa leta osnovne šole brali za Bevkovo bralno značko,  so se v četrtek, 9. 6. 2016, udeležili nagradnega izleta na Vrhniko in v Ljubljano. Poklonila jim ga je Zveza prijateljev mladine Idrija za zavzeto branje in zvestobo knjigi.

Zlati bralci iz osnovnih šol Cerkno, Črni Vrh, Idrija in Spodnja Idrija s spremljevalkami so se najprej ustavili v novi Cankarjevi knjižnici Vrhnika. Zaposleni so jim predstavili njihove knjižnične dejavnosti, nastajanje nove stavbe knjižnice ter njene arhitekturne posebnosti (ohranitev elementov Industrije usnja Vrhnika, ki je prej imela prostore v stavbi, prenos značilnosti Ivana Cankarja v prostor).  Za piko na i jim je odgovorna za bibliopedagoško delo pripovedovala afriško pravljico o začetku pripovedništva ter jim kot vzporednico dodala sodobno zabavno angleško zgodbico o primerjavi virtualnega in knjižnega sveta. Udeleženci so bili, po odzivih sodeč, zadovoljni s predstavitvijo, predvsem pa s prostornim, modernim ambientom knjižnice. Našega obiska so bili veseli tudi zaposleni v knjižnici, ki so izpostavili, da smo bili do sedaj najštevilčnejša skupina zlatih bralcev. Prijazno so nam ponudili dvorano, v kateri smo v miru pomalicali.

Nato smo se s polnimi trebuhi odpeljali do ljubljanskega Koloseja, kjer je sledil ogled filma Knjiga o džungli. Prijetna in napeta popestritev dneva, polna zanimivih efektov, ki so nam vsem jemali sapo.

Združili smo prijetno s koristnim. ZPM Idrija smo hvaležni, da je omogočila izlet ter devetošolcem (in spremljevalkam) poklonila lepo darilo.

Na naši šoli je med letošnjimi devetošolci 43 zlatih bralcev, prejeli so tudi knjigo Album 14/15/16, darilo Društva Bralna značka Slovenije. Album je zbirka štirinajstih slovenskih avtorjev za generacijo petnajstletnikov leta 2016. Naj jim obogati počitniške dni, ki jih že uživajo.

Bralcem želimo, da jih knjige spremljajo še naprej v življenju, jim bogatijo domišljijo, znanje in krajšajo čas.

Srečno.

Martina Vidmar

Dostopnost