Skoči na glavno vsebino

Ali ste vedeli, da se za proizvodnjo 100g čokolade porabi neverjetnih 1720 l vode?

 

Zaradi naraščanja svetovnega prebivalstva, prekomerne potrošnje in vse večjega onesnaževanja postajajo zaloge pitne vode vse bolj omejene. Po podatkih mednarodne mreže Water Footprint Network vsak od nas porabi 5.000 litrov vode na dan, kar je veliko več vode kot se jo sploh lahko obnovi naravno.

 

Gospodarska zbornica Slovenije (Skupaj za boljšo družbo) ter Komunala Idrija bodo organizirali skupni prikaz na temo virtualne vode, kjer bo sodelovala tudi naša šola. S prikazom koliko litrov vode se skriva v živilih in dobrinah, ki jih trošimo vsak dan (v skodelici kave, hlebcu kruha, paru čevljev, itd.) bodo tudi naše učence povabili k razmisleku o svojih nakupovalnih navadah in odnosu do vode.
V skupnem prikazu bodo razstavili nekaj najbolj običajnih živil in predmetov, ki jih uporabljamo vsak dan, ob tem pa bodo razstavili še prazne steklenice/plastenke, s katerimi bodo ponazorili koliko vode je bilo porabljene za njihovo pridelavo in proizvodnjo. Na ogled bodo tudi plakati z vodno tematiko učencev naše šole.

Zato bodo v torek, 22. marca 2016 v dopoldanskem času (9. 00 – 12. 00) pred našo šolo ob svetovnem dnevu voda opozorili na to problematiko in pokazali, koliko vode se skriva v živilih ter dobrinah, ki jih trošimo vsak dan.

 

Lepo vabljeni, da se nam pridružite vsi, ki vas tematika zanima.

Več informacij v infografiki

Dostopnost